torsdag 15 maj 2014

En Daostisk berättelse

Vi har lärt oss vad som är bra och dåligt i ett invant  mönster, tänk om det är mer än så?
Tänk om det finns en större bild, en djupare mening/betydelse som vi missar
Vikten av att lära oss följa livets flöde, acceptera, vänta,se en större mening
Inte se allt så svart/vitt, bra/dåligt

En daoistisk berättelse...
Vad är gott och vad är ont?

Hur svårt det kan vara att veta vad som verkligen är gott respektive ont kommer till uttryck i den daoistiska berättelsen om den fattige mannen och hästen.
Mannen och hans son ägde en häst som en dag försvann. När hans bekanta kom för att beklaga det inträffade, frågade mannen hur de visste att det som skett var en olycka. När hästen senare kom tillbaka och i sitt sällskap hade en flock vildhästar, blev han i sin tur lyckönskad för det goda som inträffat. Återigen svarade han med en fråga: "Hur vet ni att detta är bra?" När sonen började rida in hästarna föll han och bröt sitt ben, varvid människorna åter kom för att beklaga det onda som inträffat och mannen svarade med att undra hur de kunde veta att det inträffade var av ondo. När kriget så bröt ut, blev den haltande sonen befriad från att tjänstgöra som soldat och kunde stanna hemma i trygghet.


Det som ter sig obegripligt i vår upplevelse av världen kanske är bortom det mänskliga förnuftet och kan bara förstås i en helhetsupplevelse av verkligheten

Namaste Monica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar